26 apr. 2024
Vad är schiacciata, vad skiljer det från focaccia och hur lyckas du med det omtalade, italienska brödet hemma i köket? Vi listar allt du behöver veta och ger dig vårt bästa recept!
Schiacciata, även kallat ciaccia, stiacciata och schiaccia, är ett tunt bröd med krispig utsida och mjukt inre. Då det innehåller både olivolja och flingsalt påminner dess smak lite om focaccia. Brödet kommer ursprungligen från bondeköket i Toscana och är idag populärt som gatumat i den italienska provinsen.
Schiacciata går som focaccia att variera i det oändliga, och finns både i salta och söta varianter. Den mest populära versionen är dock den med klassiska pålägg som skinka och ost.
Recept för 1 bröd (8–10 bitar)
Förberedelsetid: 10 min
Jäsningstid: 1 h 45 min
Tillagningstid: 30 min
Ingredienser
270 gram ljummet vatten
7 gram torrjäst
450 gram vetemjöl av hög kvalitet + extra för när du arbetar degen
25 gram olivolja + extra för pensling
7 gram salt
Hos oss på AMOI hittar du såklart som alltid råvaror av allra högsta kvalitet, samtliga perfekta när du verkligen vill lyckas med ditt schiacciatabröd.
Gör så här:
1. Blanda det varma vattnet och jästen i en stor skål och låt det stå i 5 minuter. Tillsätt sedan mjölet, olivoljan och saltet och blanda med en träslev tills degen blir en klumpig massa.
2. Lägg degen på en ren yta och strö över lite mjöl. Knåda degen för hand tills den blir slät och elastisk. Detta tar ungefär 8–10 minuter (alternativt knåda degen i en köksmaskin med degkrok: 5 minuter på hög hastighet, sedan 2 minuter på låg).
3. För över degen till en stor, oljad skål. Vänd på degen en gång f ör att täcka alla ytor med olja. Lägg plastfolie eller en fuktig duk över skålen och låt degen jäsa på en varm plats tills den har blivit dubbelt så stor. Detta tar cirka 1 timme och 10 minuter.
4.När degen har jäst, placera den på en ren arbetsyta och forma den till en ungefär 2 cm tjock rektangel.
5. Lägg över degen till en oljad bakplåt, täck den löst med plastfolie eller en fuktig duk och låt den jäsa i ytterligare 20 minuter.
6. Förvärm ugnen till cirka 220 grader Celsius. Ta sedan av plastfolien från bakplåten och pensla ytan med ett tunt, jämnt lager olja.
7. Använd fingertopparna för att trycka ner degen. Se till att fingermärkena når botten av bakformen! Toppa eventuellt med tillbehör som vindruvor, rosmarin eller tomater.
8. Grädda tills brödet är djupt gyllenbrunt. Detta tar cirka 25–30 minuter.
9. Medan brödet fortfarande är varmt, pensla det försiktigt med olivolja och strö över flingsalt. Låt brödet svalna i minst 10 minuter i rumstemperatur innan du skär upp det.
Förslag på tillbehör:
Tomater, vindruvor, rosmarin, smakrik ost, lufttorkad skinka
Tips! Testa gärna den sötare varianten schiacciata all’uva, som är en klassisk variant av det toskanska brödet där det toppas med druvor och rosmarin.
Vi på AMOI har även alla tillbehör som du behöver, vare sig du vill toppa brödet med rosmarin innan tillagning eller göra en klassisk panino med ost och skinka.
Vill du att din schiacciata ska bli perfekt krispig med gyllene yta? Följ de 3 tipsen nedan!
1. Använd mjöl av hög kvalitet, till exempel typ 00-mjöl. Denna innehåller mer protein och har ett högt gluteninnehåll, vilket ger brödet optimal textur.
2. Väg ingredienserna. Det är det mest träffsäkra sätter att få rätt mängd av varje enskild ingrediens och skapa en perfekt balans.
3. Var generös med olivoljan. Den är A och O för brödets distinkta smakdjup!
Focaccia och schiacciata är båda italienska plattbröd, men de skiljer sig åt i tjockleken och vad som läggs på dem. Focaccia är tjockare och luftigare, och brukar ofta garneras med örter, grönsaker och ost. Det är särskilt förknippat med Ligurien.
Schiacciata å andra sidan är tunnare och har enklare pålägg, som olivolja och salt. Det är vanligt som street food i Toscana.