Tre semlor på en vacker tallrik.

Varför firar man fettisdagen?

Sofie Edmark, copywriter på AMOI.se.

Sofie Edmark

Copywriter

22 apr. 2024

Ja, varför firar vi egentligen fettisdagen och frossar i semlor varje år? Det kan du läsa mer om i denna guide! Dessutom delar semmelexerterna på ART Bakery med sig av hemligheten bakom den perfekta semlan.


Det är svårt att missa när fettisdagen närmar sig. Konditorier och matbutiker fylls på med läckra, gräddfyllda bullar och plötsligt tar gemene person varje tillfälle i akt att fika. Men var kommer egentligen denna tradition ifrån? Och varför äter vi just semlor? Det har vi tagit reda på!

Vad är fettisdagen och varför firar vi den?

Långt tillbaka var fettisdagen en del av förberedelsen inför den kristna påskfastan. Denna skedde varje år och kännetecknades av avhållsamhet. Fettisdagen fungerade som en sista chans att njuta av god mat och festligheter innan den stränga fasteperioden. Med tiden har dagen i stället blivit en allmän festdag där människor samlas för att njuta av semlor.

Varför äter vi just semlor?

Semlan tros vara inspirerad av den tyska hetväggen, vilket är en bakad bulle fylld med mandelmassa. Denna började ätas i mer välbärgade områden under slutet av 1700-talet. Vanligtvis kryddades bullarna med kummin och serverades i en skål med varm mjölk. I slutet av 1800-talet fick bakverket namnet fettisdagsbulle, då den med sitt höga fettinnehåll passade perfekt under fettisdagen. Med tiden utvecklades den till dagens läckra variant med en blandning av grädde och mandelmassa.

Två klassiska semlor på en tallrik.
Semlans popularitet har bara ökat genom åren, och den är nu en älskad tradition i Sverige.

4 snabba frågor om semlor med ART Bakery

Det finns semlor, och sen finns det semlor. Kvalitén på bakverket kan verkligen variera beroende på recept eller var du köper det. Så vad har egentligen de bra semlorna gemensamt? Vi har gått till experterna för att få svar! Jenny Sigmund från vår partner ART Bakery, som med sitt stora utbud av kvalitetsbakverk huserar i anslutning till NK saluhall, hjälper oss genom djungeln som är semlor. Dessutom berättar hon hur en typisk fettisdag ser ut hos bageriet.

Först och främst, vad kännetecknar en riktigt bra semla?

– En perfekt semla är en bulle gjord på riktigt smör och massor av kardemumma. Den har en mandelmassa gjord på sötmandel, som är grovt riven, med rostade mandelbitar i. Grädden ska var så len och fluffig så att den smälter i munnen. Lyckas du med alla dessa komponenter så har du en fantastiskt god semla! Förklarar Jenny.

Vilket är det vanligaste misstaget när man bakar semlor?

– Det vanligaste misstaget med semlor är en tråkig bulle, som inte fått tillräckligt med kärlek i bullbakandet, menar Jenny.

När du bakar semlor behöver du ha en stor dos tålamod, och att lägga för lite tid på bulldegen kommer påverka både smak och konsistens. Det är med andra ord viktigt att lägga rätt grund!

Hur ser en klassisk fettisdag ut hos er?

– En klassisk fettisdag så är det full rulle. Bagarna börjar arbeta mitt i natten för att baka fram alla härliga bullar, och konditorerna står redo tidigt på morgonen för att börja klippa locken och sen spritsa dessa läckerheter. Denna dag är en höjdpunkt för oss då stämningen laddas med bra musik och det doftar semlor i hela bageriet!

Slutligen, vad tycker ni är det bästa med semlor?

– Semlor är det godaste som finns! Klassiska, lena och fluffiga.

Utforska ART Bakery!

Semlor, bakelser och bullar - hos ART Bakery hittar du fika av allra högsta kvalitet.

Vanliga frågor om semlor och fettisdagen:

Hur många semlor äter vi i Sverige varje år?

Årligen äts ungefär 40 miljoner semlor i Sverige, vilket blir ungefär 4–5 semlor per person. Bara på fettisdagen säljer Sveriges butiker och bagerier runt 6 miljoner semlor (!). Detta imponerande antal visar på semlans speciella plats i vår matkultur.

När är semmeldagen, även kallad fettisdag?

Semmeldagen, eller fettisdagen, inträffar på tisdagen sju veckor före påsk. Datumet varierar varje år eftersom påsken inte har ett fast datum utan beror på månfaser och vårdagjämningen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på kalendern för att veta när semmeldagen infaller.

När är fettisdag/semlans dag 2024?

Fettisdag 2024 äger rum den 13 februari, alltså en dag före alla hjärtans dag. I år är påsken tidig, vilket innebär att även fettisdagen är det.

När äter man semlor?

Traditionellt sett äter man semlor på själva fettisdagen, men i praktiken börjar många svenskar att njuta av dem redan i början av januari. Många konditorier och bagerier börjar erbjuda semlor tidigt, och det har blivit vanligt att avnjuta dessa godbitar under hela semmelsäsongen, som sträcker sig ända fram till påsk.

Varför firar vi semlans dag?

Semlans dag kallas för fettisdagen, och är en dag som man brukade firas innan påskfastan inom kristendomen. Fasteperioden kännetecknades av återhållsamhet, och under fettisdagen passade man därför på att njuta av god mat.

Vad ska man äta på fettisdagen?

Idag är det vanligast att äta en semla eller två på fettisdagen.

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies. Google integritetspolicy.