Saltstänkta middagar med Hav, champagne & kärlek

I Hötorgshallen möts allt det bästa inom Stockholms matvärld, på ett och samma ställe. Enligt Tobias och Jurirat, grundarna till fisk- och skaldjursbutiken och restaurangen Hav, champagne & kärlek, är det här världens bästa arbetsplats. Och annat vore väl märkligt, med tanke på att alla som arbetar och vistas här i hallen delar en gemensam passion – mat!

En måltid är en så mycket större del av livet än ”bara mat” – det är en stund som väcker alla möjliga känslor. Framför allt när man gör det med så stor glädje till råvarorna som Tobias och hans fru Jurirat gör. Hav, champagne & kärlek föddes ur just kärleken till det godaste som finns i matväg – allt från havet - och det godaste i dryckesväg - champagne. Här kan du som restauranggäst eller kund över disk, köpa allt från hela eller butiksfiléade fiskar till alla sorters skaldjur. ”Vi har koll på varje steg från hav till bord”, säger Tobias, och syftar på den äkthet och kvalitet som deras utbud håller.

Juriat, en av grundarna till butiken, har världens bästa arbetsplats

- Det är nog inte alla som tänker på det, men vi hämtar all fisk och alla skaldjur direkt hos fiskarna. Vi äter lunch tillsammans, snackar gamla historier och får höra exakt vad som hände när fisken som jag ska ta med mig tillbaka, fiskades upp för hand samma morgon. Självklart är det en stor skillnad i smak och kvalitet när man handlar direkt från dessa småfiskare, till skillnad från när du äter fisk som tagits upp genom trålning, som förutom sin sämre kvalitet även hotar hela fiskeribranschen. Sen är det ett fantastiskt upplägg att Amoi kan hämta och leverera den kvalitetsfisk vi säljer på ett fräscht och ordentligt sätt. Plötsligt kan alla som inte har vägarna förbi hallen en vanlig dag mitt i veckan, beställa hem fisk och skaldjur av högsta kvalitet direkt till dörren!

All fisk och alla skaldjur hämtas direkt hos fiskarna

Det är inte helt ovanligt att se skaldjur som säsongsbetonad mat. Augusti och september brukar räknas som kräftmånaderna och traditionellt brukar man säga att oktober är den optimala skaldjursmånaden. Men det är lite missvisande eftersom vi idag kan få tag på skaldjur från hela världen, året runt. Det är bara priserna som ändras. Och så möjligtvis algblomningen som påverkar ostronen - men handlar du hos Hav, champagne & kärlek så kan du känna dig trygg med att experterna bakom disken har stenkoll. Med andra ord passar skaldjur att äta året om!

Idag går det att få tag på alla typer av skaldjur från hela världen, året runt.

- Frågar du mig, passar skaldjur att äta till middag varje dag! Inte bara för att det är gott utan även för att det är så nyttigt. Precis som med all fisk så är det enkelt för kroppen att bryta ner. Jämför fisk eller skaldjur mot en köttbit till exempel. En köttbit behöver du tugga 17 gånger innan du kan svälja, medan en skaldjursbit slinker ner efter att du bara har tuggat den 4-5 gånger. Det är ju inte gratis att äta skaldjur varje dag, men å andra sidan behöver du heller inte äta fem humrar. Lek med roliga tillbehör som gör det matigt, men som ändå inte tar ifrån skaldjuren deras stjärnglans!

På frågan vilket Tobias bästa tips är när det kommer till skaldjur är svaret väldigt enkelt - krångla inte till det! Våga stå emot de klassiska tillbehören och släpp loss fantasin. Till exempel kräftor; släng klyftor av hjärtsallad eller isbergssallad på grillen, pressa över lite citron, salt, peppar och så har du plötsligt världens godaste tillbehör. Eller krondill till kräftorna; fritera topparna eller slå sönder pollen och smula över en sallad – alla kommer tycka att det smakar Sverige men ingen kommer kunna sätta fingret på exakt vad det är. Hela hemligheten är att inte göra det så svårt. Ha rena tillbehör och låt råvaran få stå i rampljuset.

- När du äter ostron är det klassiska tillbehöret rödvinsvinäger och schalottenlök men personligen skulle jag säga att tillbehören beror helt på hur många ostron du ska äta. Smaksättningarna är till för att bryta av smakerna, aldrig för att ta bort den. Ska du bara äta 2-3 stycken ostron skulle jag äta dem naturella. Har du fler skulle jag rekommendera att servera med olika toppings, bland annat rödvinsvinäger och schalottenlök, en ponzu-sås (citron, soja, chili), ren tabasco eller citron. Men du kan laborera hur mycket som helst med smakerna. En lyxig variant är att toppa med störkaviar till exempel för att höja sältan.

Välj tillbehören efter så många ostron du tänkt att äta.

Tobias fem bästa tips för en härlig skaldjurskväll

  • Är det fest så skulle jag rekommendera att börja med lite kaviar och vodka. Man kommer i gång och du väcker sältan i munnen.
  • Gör i ordning en skaldjursplatå med hummer, havskräftor och krabba eller king crab och – såklart – ostron. På mina skaldjursplatåer har jag också alltid med något rökt, antingen en laxfena, röding eller en bit ål för att bryta av smakerna.
  • Servera mycket citron och såser till, som aioli och Sean Connery-sås (ingefära, chili, soja och majonnäs) för att bryta av sältan.
  • Får du tag på sjöborre så är det en härlig och effektfull sak att ha med.
  • Komponera gärna en förrätt också med tonfisk och löjrom eller möjligtvis räkor.

Det är alltid trevligt att börja skaldjurskvällen med en god förrätt!

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies. Google integritetspolicy.