16 aug. 2024
Ingen jul utan en riktig julskinka! Med hjälp av AG Kötthandel listar vi allt du behöver veta om julens favorit - och ger dig tips på hur du lyckas få den riktigt saftig och smakrik.
Skriven av Sofie Edmark
Julskinkan - en favorit på julbordet
Få rätter är så förknippade med julen som julskinkan. För många är den en klar vinnare - hela 28 % av svenskarna tycker att julskinkan är det allra bästa på julbordet. Den klassiska julskinkan rimmas (det vill säga läggs i saltlag), kokas och griljeras innan den serveras. Ofta är den ett självklart inslag både på tallriken och på mackan, många gånger tillsammans med en klick senap.
Fläsk har i hundratals år haft en central roll i de svenska hemmen. På julbordet är det dock relativt nytt - den kokta och griljerade julskinka som vi äter idag blev populär först på 1800-talet, och var då vanligast hos borgerligheten.
AMOI hjälper dig fixa julens bästa skinka
Oavsett vilken typ av julskinka du vill ha, kan vi på AMOI hjälpa dig. Vi har handplockat Stockholms främsta julskinkor, och levererar direkt till dörren. Dessutom listar vi tillsammans med vår partner AG Kötthandel allt du behöver veta för att välja rätt skinka och tillaga den på allra bästa sätt. Se mer nedan!
Idag finns det en uppsjö av olika skinkor att välja mellan utifrån ambitionsnivå, kvalitet och smak. Det kan därför vara svårt att veta vilken som är bäst. Enligt Johan Andersson från vår partner AG Kötthandel bör du ställa dig själv dessa tre frågor när du ska välja julskinka:
1. Ska din julskinka vara rimmad, rimmad och kokt eller ugnsbakad?
"Du bör ställa dig frågan om skinkan ska vara rimmad, rimmad kokt, ugnsbakad, med svål/ fettkappa eller färdigskivad. I dag går det att köpa julskinka i många olika varianter. Det beror helt enkelt på hur mycket tid och engagemang du vill lägga på din julskinka. Om det går att provsmaka skinkan du är intresserad av – gör gärna det!"
2. Vad har du för budget?
"Oftast hör prisbilden ihop med livskvalitet och smak på grisen. Tänk också på att fettet är en grundpelare i att få fram smaker. Ju mer marmorerat/ insprängt fett, desto högre smakbild. En raritet och mera exklusiv produkt är till exempel AG Kötthandels julskinka från den spanska svartfotade Pata Negra-grisen."
3. Hur stor julskinka vill du ha?
"Tänk igenom vilken storlek du behöver. Hur många tror ni kommer att äta av den? Det går att köpa skinkor från 1,6 kg upp till 4,5 kg. I överlag slängs det alldeles för mycket mat."
Du bör även fundera över ifall du har några andra krav på din julskinka. Ska den till exempel vara tillverkad i Sverige? Ekologisk? Krav-märkt? Idag tycker majoriteten av svenskarna att det viktigt att deras julskinka har svenskt ursprung. Dessutom har intresset för Krav-märkt julskinka ökat de senaste åren.
"Att välja svensk råvara bör vara en självklarhet", anser också Johan. Dock gäller det fortfarande att hålla koll på ovanstående tips, även om du letar efter en närproducerad, ekologisk eller Krav-märkt skinka.
"Närproducerat, ekologiskt och Krav-märkt behöver inte betyda att smaken och kvaliteten är den bästa. Det är mer ett kostsamt certifikat för uppfödaren med riktlinjer, vägledning och regler som gynnar andra parametrar", förklarar Johan.
Det är både kul och enkelt att tillaga julskinkan från grunden, och det finns många bra knep för att få den riktigt saftig och smakrik. Tänk dock på att det tar tid. Om du ska rimma din egen skinka måste den nämligen saltas in i saltlake i 1–2 veckor innan du kan tillaga den. Om du vill rimma din egen julskinka kan du läsa mer här, och ifall du vill ugnsbaka den kan du utgå från detta recept.
Johan från AG Kötthandel anser dock att det optimala är att utgå från en färdigkokt julskinka:
"Hitta en julskinka med hög köttsmak som också är saftig och välmarmorerad med lagom fettkappa. Griljera den sedan enligt min guide (se recept nedan)."
Om du varken har tid eller lust att laga din egen julskinka går det minst lika bra att köpa en färdigkokt skinka som du griljerar själv. Det går snabbt och det är relativt enkelt att få till den perfekta griljeringen, särskilt om du följer detta recept från Johan på AG Kötthandel!
AG Kötthandels griljering till julskinkan
Du behöver:
2 äggulor
0,5 dl senap (ex Slotts)
4 tsk senapspulver
5 msk maizena
3 dl ströbröd
1-2 dl klarat smör (exempelvis ghee)
1,8-2,2 kg kokt julskinka från AG Kötthandel
Så här gör du:
Receptet går utmärkt att använda till antingen en färdigkokt julskinka eller en egengjord, ugnsbakad.
1. Om skinkan har svål, lägg till ett litet snitt i sidan av svålen och dra av den. Torka av skinkan ordentligt, gärna flera gånger med papper.
2. Lägg skinkan i en ugnsfast form. Använd sikt eller en större variant av tesil och pudra maizena över skinkan, främst där du vill att griljeringen ska vara. Vifta bort överflödigt mjöl.
3. Blanda äggula, senap, senapspulver och lite av ströbrödet till en trögflytande smet som går att pensla över maizenan. Pensla gärna över lite extra på kanterna så det ser trevligt ut.
4. Använd sikten/ tesilen och sikta ströbröd över senapsblandningen, tillräckligt mycket så att det täcker hela. Se till att vinkla skinkan åt alla håll så att hela skinkan blir täckt. Vifta av överflödigt ströbröd.
5. Griljera skinkan på 180 grader i varmluftsugn. Pensla efter 8 minuter ströbrödet med klarat smör och fortsätt sedan griljera skinkan.
Efter ytterligare 8 minuter, pensla skinkan riktligt med klarat smör igen. Vänd på plåten och griljera i cirka 8 minuter till.
Efter detta är skinkan troligtvis gyllenbrun. Ta ut och låt den svalna. Garnera gärna med kryddnejlika i ett fint mönster.
Tänk på att tiderna är ungefärliga och beror på vilken ugn du har samt storleken på din skinka.
Än hur mycket vi planerar finns det ofta en hel del mat kvar efter julfirandet. Julskinkan är inget undantag. En klassiker är att ha resterna på mackan, men det blir snabbt ensidigt och tråkigt. Som tur är kan skinka frysas in, så länge du tar bort fett och svål som annars kan härskna. Sedan är möjligheterna oändliga. Johan från AG Kötthandel ger oss några av sina bästa tips:
"Du kan till exempel göra gräddstuvad pyttipanna, skinkschnitzel eller pulled pork."
Det är många som undrar hur länge julskinkan håller i kylskåpet. Johan från AG Kötthandel hjälper oss även med detta:
"Skinkan har en förutsatt bäst före-datum i sin originalförpackning. När man bryter förpackningen minskar dock hållbarheten. Utgå från att skinkan håller ca 7–10 dagar efter griljering, beroende på hantering och temperaturförändringar."
Han påminner också om att julskinkan måste hanteras på rätt sätt för att hålla så länge som möjligt.
"Det är superviktigt att man inte har hela skinkan framme i rumstemperatur för ofta och för länge. Ju kallare den förvaras, desto längre håller den."
Senast uppdaterad: 2023-10-19